Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Wątróbka z jabłkiem i pieczarkami

Wątróbka to skarbnica składników mineralnych i witamin! Zarówno ona jak i inne podroby powinny stanowić nieodłączny element diety ketogennej.

Intensywny smak wątróbki jest idealnie równoważony przez jabłko i pieczarki, dlatego smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym, którzy na co dzień nie przepadają za jej smakiem.

SKŁADNIKI/ 2 PORCJE

– 300g wątróbki drobiowej

– 1 średnie jabłko, u mnie 180 g

– 2 cebule, ok. 200g

– 4 duże pieczarki, ok. 130g

– 2 łyżki smalcu gęsiego, 24g

– 2 łyżki masła, 30g

– opcjonalnie dowolne kiełki lub natka pietruszki

– przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatałowa, ziele angielskie, pieprz cayenne, kolendra mielona

PRZYGOTOWANIE

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błonek i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy wątróbkę i podsmażamy z obu stron.

W między czasie kroimy dowolnie cebulę, jabłko, pieczarki i wrzucamy do podsmażonej wątróbki. Całość doprawiamy (sól na sam koniec) i dusimy do miękkości jabłka.

Wątróbkę podajemy posypaną kiełkami lub natką pietruszki.

Wartość energetyczna całości: 1014 kcal, 64 g białka, 70 g tłuszczów, 32 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji: 507 kcal, 32 g białka, 35 g tłuszczów, 16 g węglowodanów przyswajalnych

Dodaj komentarz