Menu
Kolacje / Przepisy / Sałatki / Śniadania

Pikantna sałatka ze smażonymi krewetkami (keto, lchf)

keto sałatka z krewetkami przepis jadietetyk

Dzisiaj mam dla Was przepis na lekką i świeżą sałatkę – keto sałatka z krewetkami. Danie świetnie się sprawdzi jako śniadanie białkowo-tłuszczowe.

Sałatka jest lekko pikantna, jeżeli nie lubicie ostrego smaku, proponuję pominąć papryczkę chilli.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

– 200 g krewetek

– 2 ząbki czosnku, 12 g

– ½ małej papryczki chilli, 3 g

– 1 łyżeczka sosu sojowego tamari, 5 g

– 50 g oliwy z oliwek

– 2 garście rukoli, 40 g

– 100 g pomidorków koktajlowych

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 8 g

– łyżka kaparów, 10 g

– ½ małej cebuli czerwonej, 40 g

– 5 czarnych oliwek, 13 g

PRZYGOTOWANIE – keto sałatka z krewetkami

Krewetki obieramy z pancerza zostawiając ogonek. Następnie usuwamy jelito nacinając lekko nożem wzdłuż tułowia. Krewetki myjemy, osuszamy i przekładamy do głębokiego naczynia.

Obrany czosnek i papryczkę chilli drobno siekamy, a następnie dodajemy do krewetek razem z 2 łyżkami oliwy, sosem sojowym i 1 łyżką posiekanej natki pietruszki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Na rozgrzaną patelnię wykładamy krewetki wraz z marynatą i smażymy około 7 minut.

W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki: rukolę myjemy i osuszamy, pomidorki kroimy na połówki, cebulę drobno siekamy, oliwki kroimy w plastry. Łączymy wszystkie składniki z całą zawartością patelni, dodajemy kapary i pozostałą ilość pietruszki. Całość polewamy dodatkową porcją oliwy (u mnie 30 g)*.

* ilość oliwy dostosuj do własnych potrzeb

Wartość energetyczna całości: 730 kcal, 48 g białka, 54 g tłuszczów, 13 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji: 365 kcal, 24 g białka, 27 g tłuszczów, 6,5 g węglowodanów przyswajalnych

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz