Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Omlet ze śmietanką kokosową

Śniadanie na słodko, ale z małą ilością węglowodanów? Dlaczego nie!

Omlet jest prosty i szybki w przygotowaniu, do tego sycący i smaczny.

Idealnie sprawdzi się jako śniadanie dla dzieci.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

– 2 jaja

– 4 łyżki śmietanki kokosowej, 60 g

– garść mrożonych owoców jagodowych, 50 g

– łyżeczka oleju kokosowego, 10 g

– łyżka orzechów laskowych, 16 g

– opcjonalnie: ksylitol/erytrytol i kakao

PRZYGOTOWANIE

Białka ubijamy na sztywną pianę (opcjonalnie dodajemy ksylitol lub erytrytol). Dodajemy stopniowo żółtka i delikatnie mieszamy do połączenia. Puszystą masę smażymy na oleju kokosowym, na patelni do naleśników ok. 2 minut z każdej strony. Odstawiamy do wystygnięcia. 

Śmietankę kokosową ubijamy (możemy użyć schłodzonej części mleka kokosowego). Nakładamy na omlet, dodajemy owoce i orzechy. Omlet składamy na pół. Opcjonalnie możemy całość posypać kakao. 

Wartość odżywcza całości: 478 kcal, 16 g białka, 42 g tłuszczów, 9 g węglowodanów przyswajalnych

Dodaj komentarz