Menu
Desery / Przepisy

Ciasto ze słonym kremem orzechowym (keto, lchf)

Ciasto z kremem orzechowym keto to kolejny dowód na to, że dieta nie musi być nudna i może zachwycić każdego, nie tylko osoby na diecie ketogennej. Ale uwaga! Porcja tego ciacha to prawdziwa fat-bomba!

Połączenie słonego masła orzechowego z delikatną nutą malin i delikatnym kremem z mascarpone to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

SKŁADNIKI

Spód:

– 200 g mąki z orzechów laskowych (mielonych orzechów)

– 100 g masła

– 2 łyżki kakao, 20 g

Warstwa orzechowa:

– 300 g dowolnego 100% masła orzechowego (migdałowego, z nerkowców, z orzechów laskowych włoskich lub mix- makro liczone dla orzechów włoskich)

– 150 g śmietanki 30%

– sól kłodawska lub himalajska do smaku

Warstwa kremowa:

– 200 g mascarpone

– 100 g śmietanki 30%

– opcjonalnie 1 łyżka erytrytolu

Dodatkowo:

– 100 g konfitury malinowej niskosłodzonej lub dżemu bez cukru

PRZYGOTOWANIE – Ciasto z kremem orzechowym keto

Spód

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mielone orzechy mieszamy z kakao i dodajemy przestudzone masło. Całość mieszamy do połączenia się składników, przekładamy na blaszkę (u mnie klasyczna tortownica) i rozprowadzamy delikatnie ugniatając ciasto dłonią. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Ciasto smarujemy konfiturą malinową.

Warstwa orzechowa

Masło orzechowe miksujemy ze śmietanką, stopniową ją dolewając, do uzyskania jednolitego kremu. Nakładamy masę na ciasto posmarowane konfiturą. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Warstwa kremowa

Śmietankę ubijamy i dodajemy do serka mascarpone. Całość miksujemy na gładką masę. Nakładamy na warstwę orzechową i odkładam do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Wartość energetyczna porcji (1/10 ciasta):  575 kcal, 9 g białka, 55 g tłuszczów, 11 g węglowodanów przyswajalnych

6 komentarzy

  • Aleksandra
    30 stycznia 2023 o godzinie 12:18

    Czy można zamienić mąkę z orzechów na mąkę migdałową?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      1 lutego 2023 o godzinie 06:47

      Tak

      Odpowiedz
  • Kasia
    2 grudnia 2022 o godzinie 08:45

    Sztos! Dziś pierwsze podejście i coś czuję, że nie ostatnie. Jaka średnica formy?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      2 grudnia 2022 o godzinie 09:08

      Kasiu, każda tortownica będzie ok, ciasto po prostu będzie miało różną wysokość. Do tego ciacha proponuję 18-21 cm.

      Odpowiedz
  • Karolina
    7 lutego 2022 o godzinie 14:57

    Kolejny SZTOS, który zrobiłam na niedzielny deser.
    Pani Joanno… dziękuje za tego bloga i mega przepisy ☻☻☻

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      7 lutego 2022 o godzinie 15:05

      Bardzo proszę! 🙂

      Odpowiedz

Zostaw komentarz