Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Czekoladowe ciasto bez pieczenia

Zdecydowanie nie jestem mistrzem cukiernictwa! Szczególnie w aspekcie estetycznym, ale za to smak ciasta jest rewelacyjny.

Do ciasta nie dodawałam cukru. Jedyny cukier pochodzi z czekolady (2 czekolady 70%) i dla mnie jest do wystarczający poziom słodkości. Ciasto można oczywiście dosłodzić np. ksylitolem.

Porcja ciasta to tylko 12 g węglowodanów! Tą ilość możesz zredukować używając czekolady bez cukru lub o wyższej zawartości kakao.

Dla osób, które unikają nabiału: mascarpone i śmietankę można zastąpić śmietanką i mleczkiem kokosowym, a masło- olejem kokosowym. Smakuje  rewelacyjne.

SKŁADNIKI

Spód:

– 200 g wiórków kokosowych

– 1 łyżka stałego oleju kokosowego, 25 g

– 60 g masła

Warstwa czekoladowa:

– opakowania serka mascarpone, 200 g

– 100 g czekolady 70 %

– 80 ml śmietanki 30%

Warstwa biała:

– opakowania serka mascarpone, 200 g

– 100 ml śmietanki 30%

Polewa czekoladowa:

– 100 g czekolady 70 %

– 150 ml śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE

Spód: W garnku podgrzewam wiórki, tak aby delikatnie się zarumieniły. Dodaję masło i olej kokosowy i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i na dnie układam wiórki, delikatnie ją uciskając aby pokryły całe dno. Wkładam do lodówki na 1 godzinę.

Warstwa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (możesz użyć do tego celu mikrofalówki). Po rozpuszczeniu miksuję ją z serkiem mascarpone do całkowitego połączenia. Ubijam śmietankę ze szczyptą soli i dodaję do czekoladowej masy. Całość delikatnie mieszam.

Masę nakładam na wiórki. Odkładam do lodówki na 15 minut.

Warstwa biała: śmietankę ubijam i dodaję do serka mascarpone. Całość miksuje na gładką masę. Nakładam na warstwę czekoladową i odkładam do lodówki na 1 godzinę.

Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję śmietankę i zostawiam na około 5 min. Po tym czasie dokładnie mieszam do uzyskania jednolitego kremu. Polewam ciasto i odkładam do lodówki na całą noc.

Porcja to ok. ⅛ ciasta.

Wartość energetyczna porcji: 678 kcal 5,7 g białka, 67,9 g tłuszczów, 12,3 g węglowodanów

Ilość komentarzy pod artykułem: 4

  1. Przepis rewelacja. Najlepsze niskowęglowodanowe ciasto, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Serdecznie polecam!

    1. Bardzo dziękuję i zapraszam po więcej 🙂

  2. Czy może być zwykła gorzka czekolada z cukrem czy musi być specjalna z ksylitolem lub stewią?

    1. może być z cukrem w ostateczności 🙂 ale należy pamiętać, żeby wliczyć węglowodany z czekolady do makro, o ile liczysz oczywiście

Dodaj komentarz