Menu
Desery / Przepisy

Czekoladowe ciasto bez pieczenia (keto, lchf)

keto ciasto czekoladowe deser dieta ketogeniczna jadietetyk2

Zdecydowanie nie jestem mistrzem cukiernictwa. Szczególnie w aspekcie estetycznym, ale za to to  keto ciasto czekoladowe jest rewelacyjne w smaku!

Do ciasta nie dodawałam cukru. Jedyny cukier pochodzi z czekolady (2 czekolady 70%) i dla mnie jest do wystarczający poziom słodkości. Ciasto można oczywiście dosłodzić np. ksylitolem lub erytrytolem, a czekoladę 70% zamienić na 80 lub 90%.

Porcja ciasta to tylko 12 g węglowodanów! Tą ilość możesz zredukować używając czekolady bez cukru lub o wyższej zawartości kakao.

Dla osób, które unikają nabiału: mascarpone i śmietankę można zastąpić śmietanką i mleczkiem kokosowym, a masło- olejem kokosowym. Smakuje rewelacyjne.

 keto ciasto czekoladowe deser dieta ketogeniczna jadietetyk

SKŁADNIKI

Spód:

– 200 g wiórków kokosowych

– 1 łyżka stałego oleju kokosowego, 25 g

– 60 g masła

Warstwa czekoladowa:

– opakowania serka mascarpone, 200 g

– 100 g czekolady 70 %

– 80 ml śmietanki 30%

Warstwa biała:

– opakowania serka mascarpone, 200 g

– 100 ml śmietanki 30%

Polewa czekoladowa:

– 100 g czekolady 70 %

– 150 ml śmietanki 30%

KETO CIASTO CZEKOLADOWE- PRZYGOTOWANIE

Spód: W garnku podgrzewam wiórki, tak aby delikatnie się zarumieniły. Dodaję masło i olej kokosowy i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i na dnie układam wiórki, delikatnie ją uciskając aby pokryły całe dno. Wkładam do lodówki na 1 godzinę.

Warstwa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (możesz użyć do tego celu mikrofalówki). Po rozpuszczeniu miksuję ją z serkiem mascarpone do całkowitego połączenia. Ubijam śmietankę ze szczyptą soli i dodaję do czekoladowej masy. Całość delikatnie mieszam.

Masę nakładam na wiórki. Odkładam do lodówki na 15 minut.

Warstwa biała: śmietankę ubijam i dodaję do serka mascarpone. Całość miksuje na gładką masę. Nakładam na warstwę czekoladową i odkładam do lodówki na 1 godzinę.

Polewa czekoladowa: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję śmietankę i zostawiam na około 5 min. Po tym czasie dokładnie mieszam do uzyskania jednolitego kremu. Polewam ciasto i odkładam do lodówki na całą noc.

Porcja to ok. ⅛ ciasta.

Wartość energetyczna porcji: 678 kcal 5,7 g białka, 67,9 g tłuszczów, 12,3 g węglowodanów

Sprawdź również inne keto ciasta.

9 komentarzy

  • Anna
    17 grudnia 2022 o godzinie 22:04

    Zrobiłam to ciasto. Wyszło pyszne ?? Kolejne robię, właśnie teraz, zmieniłam tylko spod na migdałowy. Ten kokosowy mocno się sypał i tak jakoś nie pasował do reszty. Zobaczę jak wyjdzie z migdałami. Gościom pomimo sypkiego spodu baaaardzo, smakowało. Dziękuję za przepyszny przepis.

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      18 grudnia 2022 o godzinie 20:43

      Bardzo proszę!

      Odpowiedz
  • Agnieszka
    25 kwietnia 2021 o godzinie 22:49

    Jaki rozmiar blaszki?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      26 kwietnia 2021 o godzinie 07:55

      Na zdjęciu 20 cm, ale robiłam też 16 i wyszło po prostu wyższe.

      Odpowiedz
  • Joanna
    2 października 2019 o godzinie 19:21

    Czy może być zwykła gorzka czekolada z cukrem czy musi być specjalna z ksylitolem lub stewią?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      3 października 2019 o godzinie 18:27

      może być z cukrem w ostateczności 🙂 ale należy pamiętać, żeby wliczyć węglowodany z czekolady do makro, o ile liczysz oczywiście

      Odpowiedz
  • Elloonia
    16 lutego 2019 o godzinie 00:33

    Przepis rewelacja. Najlepsze niskowęglowodanowe ciasto, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Serdecznie polecam!

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      16 lutego 2019 o godzinie 08:08

      Bardzo dziękuję i zapraszam po więcej 🙂

      Odpowiedz
      • Natalia
        27 marca 2020 o godzinie 22:31

        Jaka jest średnica tortownicy?

        Odpowiedz

Zostaw komentarz