Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Niskowęglowodanowe brownie z malinami

Jako wielka fanka czekolady jestem również fanką ciast czekoladowych, dlatego brownie jest jednym z tych ciast które często goszczą na moim stole.

Z racji tego, że jest już wiosna i lada chwila pojawią się w sklepach świeże owoce jagodowe postanowiłam, że wykorzystam moje zapasy mrożonym malin.

I tak oto powstało niskowęglowodanowe malinowe brownie!

SKŁADNIKI

– 200 g czekolady 86 % (możesz użyć czekolady 70%, ale UWAGA- makro będzie inne)

– 100 g malin mrożonych

– 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, 8 g

– 80 g masła

– 8 jaj

– 100 g mąki kokosowej

– 20 g oleju kokosowego

– opcjonalnie erytrytol lub ksylitol

PRZYGOTOWANIE

150 g czekolady i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawimy do ostudzenia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy około 10 minut. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i masło ciągle ubijając. Następnie do masy dodajemy przesianą mąkę kokosową, proszek  do pieczenia i maliny. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto na blaszkę.

W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i pozostałą część czekolady. Dokładnie mieszamy. Powstałym kremem polewamy brownie.

Ciasto pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Wartość energetyczna porcji (1/8 ciasta):  379 kcal, 9 g białka, 35 g tłuszczów, 7 g węglowodanów przyswajalnych

Dodaj komentarz