Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Muffiny jajeczno-warzywne (keto, lchf)

muffiny jajeczne keto

Jedząc tylko białkowo-tłuszczowe śniadania, zwykła jajecznica czy jaja sadzone mogą się w końcu znudzić.

Kiedy mamy ochotę na coś innego warto sięgnąć po muffiny. 

Keto muffiny jajeczno-warzywne to takie mini omleciki, ale w wersji zapiekanej. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. 

Spróbujcie sami!

SKŁADNIKI/ 10 małych muffinek

– 5 jaj

– 40 g sera żółtego

– 30 g masła 

– garść szpinaku, około 30 g

– 1 ząbek czosnku, 6 g

– ½ papryki czerwonej, 70 g

– 4 plastry szynki parmeńskiej, 80 g

– sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Szpinak myjemy. Czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość dusimy na maśle do miękkości listków szpinaku. 

Paprykę kroimy w drobną kostkę, szynkę rwiemy na drobne kawałki, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Jaja wbijamy do głębokiego naczynia. Wszystkie składniki łączymy, dokładnie mieszamy i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. 

Masę przekładamy do foremek na muffiny. 

Pieczemy 15 minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu.

Wartość energetyczna całości: 930 kcal, 67 g białka, 70 g tłuszczów, 8 g węglowodanów przyswajalnych

Dodaj komentarz