Menu
Kolacje / Obiady / Przepisy

Krewetki z cukinią (keto, lchf)

keto krewetki z cukinią jadietetyk przepis keto

Keto krewetki z cukinią, czyli błyskawiczne, aromatyczne i przepyszne danie na obiad, kolację, a nawet lunch. Przygotowanie potrawy nie zajmie Wam więcej niż 20 minut.

Smacznego!

SKŁADNIKI

  • 225 g krewetek białych
  • 3 ząbki czosnku, 18 g
  • mała papryczka chilli, 5 g
  • masło extra, 50 g
  • 2 średnie cukinie, 500 g (pozbawione części niejadalnych ważą około 350 g)
  • szalotka, 20 g
  • świeżo zmielony pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE – keto krewetki z cukinią

Cukinie obieramy i kroimy w cienkie podłużne paski (ja używam obieraczki do warzyw julienne) i wrzucamy do zimnej wody.

Czosnek obieramy, a papryczkę myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Całość drobno siekamy i delikatnie rozgniatamy. Szalotkę kroimy w kostkę lub cienkie półksiężyce.

Na patelni rozpuszczamy około 2/3 masła i wrzucamy pokrojone warzywa (bez cukinii). Całość dusimy około 2-3 minuty i dodajemy krewetki. Krewetki po kilku minutach są już gotowe. Doprawiamy całość pieprzem i solą.

Na sam koniec dodajemy pozostałą część masła i wrzucamy pokrojoną wcześniej cukinię. Dusimy dosłownie chwilę, tak żeby zachować jędrność cukinii (około 1 minuty).

Danie jest gotowe 🙂

Wartość energetyczna całości: 678 kcal, 56 g białka, 42 g tłuszczów, 19 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji: 339 kcal, 28 g białka, 21 g tłuszczów, 9,5 g węglowodanów przyswajalnych

Sprawdź koniecznie pozostałe przepisy na keto obiady.

1 komentarz

Zostaw komentarz