Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Kurczak z makaronem z cukinii w sosie z mascarpone (keto, lchf)

keto sos z mascarpone makaron z cukinii mascarpone

Przyznam, że pierwszy raz użyłam mascarpone w połączeniu z mięsem. Zawsze używałam go do przepisów na słodko, szczególnie do ciast. Jednak ostatnio rzuciło mi się w oczy kilka przepisów na makarony z mięsem w sosie z mascarpone. Z racji tego, że nie jadam makaronów, od razu pomyślałam o makaronie z cukinii. I tak powstało bardzo smaczne i aromatyczne danie o minimalnej zawartości węglowodanów, którego smak naprawdę mnie zaskoczył.

Spróbujcie sami!

Myślę, że powstanie więcej takich połączeń na moim blogu.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

– 300 g piersi z kurczaka

– 250 g serka mascarpone 

– 2 ząbki czosnku, 12 g

– 0,5 papryczki chilli, 10 g

– 2 łyżki oliwy, 20 g

– 1 średnia cukinia, 200 g

– 1 mała cebula, 70 g

– 30 g masła

PRZYGOTOWANIE

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem oraz solą i podsmażamy na oliwie z oliwek. 

Chilli, czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na osobnej patelni, na maśle, około 5 minut. 

Warzywa wraz z tłuszczem wrzucamy do mięsa, całość mieszamy i zostawiamy na małym ogniu około 2 minuty. 

W między czasie cukinię myjemy i kroimy za pomocą obieraczki Julienne w drobne paseczki (jak makaron spaghetti).

Do całości dodajemy serek mascarpone i cukinię. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do połączenia się składników. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wartość energetyczna całości: 1762 kcal, 78 g białka, 150 g tłuszczów, 25 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji: 881 kcal, 39 g białka, 75 g tłuszczów, 12,5 g węglowodanów przyswajalnych

Makaron z cukinii z kurczakiem i sosem z mascaerpone

Dodaj komentarz