Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Krewetki w sosie śmietankowo-serowym (keto, lchf)

krewetki w sosie śmietankowo-serowym jadietetyk keto ketoza przepis

To już kolejny przepis na niskowęglowodanowe danie na bazie krewetek na blogu. Tym razem przepis mocno odbiega od klasycznego sposobu podawania krewetek, ale jest równie pyszny i aromatyczny.

Śmietankowo-serowy sos, pomidorki i szpinak jeszcze mocniej podkreślają intensywny smak tych najpopularniejszych skorupiaków.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

– 230 g krewetek

– 100 g masła

– 100 g śmietanki 30% 

– 30 g twardego sera, np. Grana Padano 

– 4 ząbki czosnku, 24 g

– 100 g szpinaku 

– 5 pomidorków koktajlowych, ok 90 g 

PRZYGOTOWANIE

Na patelni rozpuszczamy ⅔ masła, wrzucamy drobno posiekany czosnek i liście szpinaku. Całość dusimy około 10 minut aż szpinak będzie miękki. Całą zawartość patelni odkładamy do miseczki lub innego naczynia. 

Na tej samej patelni rozpuszczamy pozostałą część masła i wrzucamy krewetki. Dusimy około 10 minut. 

W międzyczasie kroimy pomidorki na pół, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Do krewetek dodajemy wcześniej przygotowany szpinak wraz z czosnkiem i masłem, pokrojone pomidorki, ser i śmietankę. Dodajemy pieprz i sól. Całość mieszamy i podgrzewamy około 5 minut lub do delikatnego zgęstnienia sosu. 

Smacznego!

Sprawdź równieżmaślane krewetki z cukinią. 

Wartość energetyczna całości: 1434 kcal, 68 g białka, 122 g tłuszczów, 16 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji: 717 kcal, 34 g białka, 61 g tłuszczów, 8 g węglowodanów przyswajalnych

Dodaj komentarz