Menu
Desery / Przekąski / Przepisy

Keto krakersy z mąki kokosowej

keto krakersy jadietetyk dieta ketogeniczna przepisy

Przepis na te przepyszne keto krakersy powstał bardzo spontanicznie. Sama nie spodziewałam się, że wyjdzie z tego taka rewelacja. To bardzo uniwersalny przepis – zamiast pestek dyni i sezamu do krakersów możemy wykorzystać inne pestki oraz orzechy, np. słonecznik, mak, płatki migdałowe.

Krakersy smakują rewelacyjnie zarówno na słodko, np. z dżemem bez cukru, jak i ze słonymi dodatkami np. z hummusem. Możemy wykorzystaj je również do przygotowania tradycyjnych kanapek.

Spróbujcie sami! 🙂

SKŁADNIKI

  • 2 jajka (klasa M)
  • 2 łyżki mąki kokosowej, 25 g
  • 1 garść pestek dyni, 20 g
  • 2 łyżki sezamu, 20 g
  • 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE – keto krakersy

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.

Do miseczki wbijam jajka, dodaję mąkę kokosową i dokładnie mieszam. Podczas mieszania dolewam wodę tak, żeby ciasto miało gładką konsystencję. Do ciasta wsypuję pestki dyni i sezam. Całość ponownie mieszam.

Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzam dłońmi tak, żeby powstała jak najcieńsza warstwa.

Piekę w nagrzanym piekarniku około 10-12 minut lub do zarumienienia się ciasta. Gotowe ciasto kroję na niewielkie prostokątne kawałki.

Smakują rewelacyjnie na ciepło i na zimno.

Wartość odżywcza całości: 444 kcal, 26 g białka, 34 g tłuszczów, 7 g węglowodanów przyswajalnych, 3 g błonnika

Spróbuj również Naleśniki z fetą i szpinakiem.

7 komentarzy

  • […] sos, który możemy podawać na dwa sposoby. Na zimno może stanowić świetny dodatek do sałatek, keto krakersów, ryb, a nawet do dań z grilla. Z kolei na ciepło to cudownie rozgrzewająca zupa […]

    Odpowiedz
  • Sylwia
    30 listopada 2022 o godzinie 18:59

    Dodaję też mak – palce lizać!

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      2 grudnia 2022 o godzinie 09:02

      Świetny pomysł! Muszę spróbować.

      Odpowiedz
  • Ania
    7 marca 2021 o godzinie 10:02

    A jaka wielkość blaszki?

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      7 marca 2021 o godzinie 10:10

      Ja robię na dużej, takiej z wyposażenia piekarnika i po prostu rozprowadzam dłońmi tak, aby powstała bardzo cienka warstwa (bez dziur). Nie zawsze będzie to cała blaszka.

      Odpowiedz
  • Kasia J
    16 lipca 2019 o godzinie 22:43

    Muszę je zrobić! Mają dla mne idealne proporcje makro 🙂

    Odpowiedz
    • jadietetyk
      17 lipca 2019 o godzinie 12:34

      Polecam. Są pyszne! ?

      Odpowiedz

Zostaw komentarz