Menu
Desery / Koktajle / Przepisy

Kokosowa kawa mrożona (keto, lchf)

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie o niesamowitych właściwościach zdrowotnych! Regularne picie kawy przyczynia się do m.in.

– zapobiegania rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych

– zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych

– zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory złośliwe

– zmniejszenia uczucia zmęczenia i poprawy koncentracji

Dlatego też przygotowałam dla Was przepis na keto kokosową kawę mrożoną.

SKŁADNIKI

– 200 ml kawy zaparzonej w ulubiony sposób

– 1/2 szklanki gęstego mleczka kokosowego, 110 g

– 1 łyżeczka kakao, 4 g

– kilka kostek lodu

– opcjonalnie cynamon i kardamon

PRZYGOTOWANIE

Parzymy kawę i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Mleczko kokosowe miksujemy do uzyskania płynnej konsystencji (ten krok można pominąć- ja użyłam tłustego mleczka kokosowego, który przechowywałam w lodówce, dlatego żeby uzyskać płyną konsystencję musiałam go zmiksować).

Od mleczka odlewamy 3 łyżki, a do pozostałej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Odlaną część mleczka spieniamy za pomocą spieniacza do mleka.

Schłodzoną kawę przelewamy do większego naczynia, najlepiej o objętości 300 ml. Wrzucamy kostki lodu i wlewamy płynne mleczko kokosowe. Dokładnie mieszamy lub miksujemy.

Kawę dekorujemy spienionym mleczkiem i posypujemy przyprawami.

Wartość energetyczna porcji:  256,5 kcal, 3,5 g białka, 24,5 g tłuszczów, 5,5 g węglowodanów przyswajalnych

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz