Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Keto deser z galaretką z mrożonych owoców- na dwa sposoby

Delikatna i rozpływająca się w ustach galareta z sosem czekoladowym i kremem awokado to idealny deser dla osób, które tęsknią za wakacyjnymi smakami. 

Galaretkę zrobiłam z czarnych i czerwonych porzeczek, których smak jest bardzo orzeźwiający, co idealnie komponuje się z czekoladą i awokado.

Deser możesz przygotować w dwóch wersjach: na talerzu i w szklance.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

– 100 ml mleka kokosowego

– łyżka kakao, 10 g

– 1 awokado, 140 g

– szklanka mrożonych porzeczek, ok. 100 g

– ½ szklanki wody

– łyżeczka żelatyny

– łyżka soku z cytryny

– 3 łyżeczki ksylitolu/ erytrytolu lub stewia (opcjonalnie)

– wiórki kokosowe do dekoracji (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE

GALARETKA

Do owoców dodajemy wodę, łyżeczkę ksylitolu i gotujemy na małym ogniu aż owoce troszkę zgęstnieją. Odstawiamy do przestygnięcia.  Żelatynę (1 łyżeczkę) wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą do przykrycia całego proszku. Zostawiamy na 10 min. Po tym czasie wkładamy do mikrofalówki na 10 sekund.

Żelatynę dokładnie mieszamy z dwoma łyżkami owoców do połączenia się składników, a następnie dodajemy do całości i delikatnie miksujemy całość. W zależności, którą wersję deseru wybierzemy, rozlewamy owoce do wysokich szklanek lub miseczek. Wkładamy do lodówki na ok. 5 godziny.

KREM CZEKOLADOWY

Miksujemy razem mleczko kokosowe, kakao i łyżeczkę ksylitolu. Polewamy galaretkę.

Awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny, opcjonalnie ksylitol i blendujemy na gładką masę.

Awokado nakładamy dowolnie na galaretkę.

Wartość energetyczna całości (bez słodzików i wiórków kokosowych):  571 kcal, 12,5 g białka, 48,5 g tłuszczów, 21,1 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji (bez słodzików i wiórków kokosowych): 286 kcal, 6,3 białka, 24,3 tłuszczu, 10,6 węglowodanów przyswajalnych 

Dodaj komentarz