Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Karkówka w sosie z suszonych grzybów

Karkówka w suszonych grzybach to smaczne i aromatyczne niskowęglowodanowe danie, w którym dominuje smak leśnych grzybów. Idealnie sprawdzi się na obiad w dniu, w którym mamy więcej czasu na gotowanie.

SKŁADNIKI/ 4 porcje

– 800 g karkówki wieprzowej

– 40 g smalcu gęsiego

– 40 g masła

– łyżka oliwy z oliwek, 10 g

– 25 g suszonych grzybów

– 1 szalotka, 30 g

– 2 łyżki kwaśnej śmietany 30 %, 20 g

– natka pietruszki do dekoracji

– MARYNATA:  kilka listków laurowych,  szczypta mielonego ziela angielskiego i mielonej gałki muszkatołowej, kilka ziarenek kolendry, świeżo zmielony pieprz, sól,  2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE

 MIĘSO

Suszone grzyby przekładamy do miseczki i moczymy 5 godzin. Kilka sztuk odkładamy, kroimy drobno (przydadzą się do marynaty).

Mięso dokładnie myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Mieszamy ze sobą składniki marynaty, dodajemy grzyby  i zalewamy nią mięso. Odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Naczynie żaroodporne smarujemy grubą warstwą smalcu i układamy w nim mięso. Pieczemy w piekarniku 2,5 godziny w 180 stopniach C.

SOS

Resztę grzybów odcedzamy, zostawiając wodę, w której były moczone i kroimy je drobno. Szalotkę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle, dodajemy grzyby i dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie wlewamy wodę, która została po moczeniu grzybów i gotujemy całość ok. 20 minut (wody nie powinno być zbyt dużo, ponieważ sos będzie za rzadki). Po tym czasie dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.

Podajemy z surówką ze świeżych warzyw.

Wartość odżywcza całości: 2984 kcal, 131 g białka, 271 g tłuszczów, 5,2 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji:  748 kcal, 33 g białka, 68 g tłuszczów, 1,3 g węglowodanów przyswajalnych

Dodaj komentarz