Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Domowe batony chałwowe w czekoladzie (keto, lchf)

Bardzo lubię smak chałwy. Niestety ta na sklepowych półkach nie zachęca składem- zbyt dużo cukru i niezdrowe tłuszcze. Dlatego często sama eksperymentuję w kuchni, wykorzystując pastę tahini, na bazie której można przygotować naprawdę wiele pysznych potraw na słodko i słono.

A dzisiaj mam dla Was przepis na keto batoniki o smaku chałwy w czekoladzie, które są proste w wykonaniu i naturalnie słodkie. 

SKŁADNIKI na 6 batoników

– ½ szklanki mąki migdałowej, 80 g

– ⅓ szklanki mąki kokosowej, 40 g

– ¼ szklanki pasty tahini, 60 g 

– ¼ szklanki mleka kokosowego, 50 g

– 2 łyżki masła, 20 g

Polewa czekoladowa

– 100 g czekolady 80 %

– 100 g masła 

Opcjonalnie

– kilka migdałów, u mnie 20 g

PRZYGOTOWANIE

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. 

Mieszamy ze sobą mąki, dodajemy pastę tahini, mleko i przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. 

Z powstałej masy formujemy 5 batoników i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

Czekoladę wraz z masłem przekładamy go głębokiego naczynia, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. 

Schłodzone batoniki umieszczamy pojedynczo w naczyniu z polewą czekoladową i polewamy je z każdej strony (najlepiej pomagać sobie sztućcami), na wierzch układamy po kilka sztuk migdałów (opcjonalnie), odkładamy na talerz i wstawiamy na kolejnych kilka godzin do lodówki. Ważne, żeby batony na talerzu nie dotykały siebie wzajemnie, ponieważ mogą się skleić. 

Batony przechowujemy w lodówce. Można je również zamrażać. Po odmrożeniu są równie pyszne- sprawdzone info. 🙂

Wartość energetyczna sztuki (bez migdałów): 407 kcal, 8 g białka, 39 g tłuszczu, 6 g węglowodanów przyswajalnych 

Dodaj komentarz