Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Ciasto z kremem czekoladowym bez mąki

Kolejny przepis na niskowęglowodanowe czekoladowe ciasto, do którego nie użyłam ani grama mąki. Klasyczny czekoladowy spód i wilgotny, puszysty krem czekoladowy.

Jako największa fanka gorzkiej czekolady nie wyobrażam sobie innego niedzielnego deseru.

SKŁADNIKI

CIASTO:

– 4 jaja

– 100 g czekolady 70 %

– 2 łyżeczki kakao, u mnie 10 g

– 100 g masła 

– opcjonalnie ksylitol lub stewia

KREM CZEKOLADOWY:

– opakowania serka mascarpone, 200 g

– opakowanie śmietanki 36 %, 200 g

– 100 g czekolady 70 %

– opcjonalnie ksylitol lub stewia

PRZYGOTOWANIE

CIASTO

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej i dokładnie mieszam, zostawiam do wystygnięcia.

Oddzielam białka od żółtek i ubijam białka na sztywną pianę.

Do białek dodaję kakao, żółtka, masło i czekoladę, mieszam delikatnie do połączenia się składników.

Masę przelewam na wyłożoną papierem tortownicę i piekę w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni C.  Ciasto studzę w otwartym piekarniku.

Uwaga! Ciasto możesz oczywiście dosłodzić ksylitolem lub stewią. Najlepiej dodać słodzik do białek podczas ubijania.

KREM CZEKOLADOWY

Serek mascarpone przekładam do miseczki i miksuję 1 minutę. Dodaję śmietankę i miksuję ponownie do połączenia.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, zostawiam do całkowitego wystygnięcia i przelewam do białej masy. Całość miksuję do połączenia się składników. Masę nakładam na ciasto i odkładam do lodówki na całą noc.

Porcja to ok. ⅛ ciasta.

Wartość energetyczna porcji:  453 kcal, 6,5 g białka, 43 g tłuszczów, 10 g węglowodanów przyswajalnych

Dodaj komentarz