Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Jeżeli borykasz z wymienionymi przeze mnie schorzeniami i potrzebujesz pomocy dietetyka- zapraszam do kontaktu 

Wprowadzenie odpowiednich zmian w jadłospisie i stylu życia chorego bardzo często skutkuje poprawą insulinoowrażliwości w zaledwie kilka tygodni. 

Choroby autoimmunologiczne wymagają nie tylko zmiany diety- zmianie musi ulec cały styl życia pacjenta. Niezależnie od typu choroby, która może obejmować różne narządy i układy, przyczyna każdej z nich jest bardzo podobna- niedobory ważnych składników odżywczych, zaburzenia mikrobioty, przewlekłe infekcje. W pracy z pacjentem dbam o wyeliminowanie każdego z tych czynników i w zależności od choroby- stosuję indywidualną dietoterapię uwzględniającą występujące objawy.

Odpowiednio zastosowana dietoterapia, która opiera się przede wszystkim na wyeliminowaniu łatwo fermentujących wielocukrów, dwucukrów, cukrów prostych i alkoholi wielowodorotlenowych- znacząco podnosi komfort życia, likwiduje objawy i poprawia ogólny stan zdrowia pacjenta.

Właściwe odżywianie podczas choroby może znacząco zagładzić dolegliwości bólowe i inne objawy takie jak zgaga, odbijanie, nudności, zaparcia. Ponadto zmiana nawyków żywieniowych zapobiega nawrotom choroby.

Choroba refluksowa wymaga modyfikacji stylu życia i zastosowania diety, która będzie eliminować objawy. Prócz doboru odpowiednich produktów żywieniowych, istotną rolę odgrywa ich świeżość, temperatura oraz sposób przyrządzania.

Niedoczynność tarczycy to nie tyko choroba Hashimoto. Przyczyną choroby poza stanem zapalnym mogą być niedobory pokarmowe, zaburzenia w pracy innych gruczołów wydzielania zewnętrznego oraz toksyny i inne szkodliwe substancje w żywności. Wprowadzenie odpowiedniego żywienia pomoże wyeliminować dokuczliwe objawy choroby- nadmierną masę ciała, senność, zmęczenie, zaparcia, nieregularne miesiączki i złe samopoczucie.

Odpowiednio dobrano dietoterapia dostarcza wszystkich składników pokarmowych, które są potrzebne do utrzymania równowagi metabolicznej i regeneracji komórek wątrobowych. Odpowiednia podaż białka, tłuszczów i węglowodanów stymuluje procesy odnowy komórek, dba o drogi żółciowe oraz zapobiega hiperglikemii w związku z uszkodzeniem wątroby.

Odpowiednie żywienie powinno być nieodłącznym elementem leczenia choroby nowotworowej. Dietoterapia wpływa na poprawę odporności, szybsze gojenie się ran, lepsze samopoczucie i pomaga zwiększyć efektywność leczenie onkologicznego. Dieta powinna być ustalona indywidualnie- nie ma jednego modelu żywienia w chorobie nowotworowej- sposób żywienia zależy m.in. od rodzaju nowotworu, umiejscowienia, leczenia i jego skutków ubocznych.

Niski poziom hemoglobiny może mieć bardzo wiele przyczyn- choroby przewlekłe, toksyny, krwotoki, lecz bardzo często wynika po prostu z niedoborów pokarmowych. Odpowiednio dobrana dietoterapia uwzględnia występujące niedobory, które przyczyniły się do rozwoju niedokrwistości- zarówno spowodowane niedostateczną podażą jak i zaburzeniami wchłaniania.

W diecie osoby chorej na dne moczanową ważny jest nie tylko dobór odpowiednich składników odżywczych, ale również sposób ich przygotowania. Odpowiedni sposób żywienia ogranicza występowanie napadów choroby i zapobiega jej powikłaniom ze strony innych narządów.

Zarówno w alergiach jak i nietolerancjach pokarmowych nieprzestrzeganie diety eliminacyjnej niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Jednakże odpowiednie żywienie to nie tylko wykluczenie produktów, które szkodzą- to również umiejętne zastąpienie ich produktami, które w takim samym stopniu pokryją zapotrzebowanie na składniki odżywcze, zapobiegając przy tym niedoborom pokarmowym.

W codziennej diecie znajduje się zarówno wiele produktów, które szkodzą jak i takich, które mają korzystne działanie na skórę, włosy i paznokcie. W związku z tym leczenie dietetyczne chorób skóry powinno składać się z kilku elementów do których należą m.in. wprowadzenia odpowiedniej diety eliminacyjnej oraz zadbanie o stan przewodu pokarmowego, który bezpośrednio wpływa na wygląd skóry.

Badania wykazują, że nadmierna tkanka tłuszczowa dodatnio koreluje ze zwiększoną umieralnością. Najbardziej niebezpiecznym typem otyłości jest otyłość brzuszna, która prowadzi do wielu zaburzeń chorobowych, takich jak m.in. cukrzyca typu II, zaburzenia wielkości i pracy serca, miażdżyca, nadciśnienie, choroby stawów. Dieta niskowęglowodanowa, która zalecam pacjentom z nadmierną masą ciała jest najlepszym odchudzającym modelem żywienia- nie powoduje skutków ubocznych i efektu jojo, zapobiega uczuciu głodu i obniżonemu samopoczuciu, poprawia pracę wątroby i insulioowrażliwość.

W chorobach neurologicznych zaburzeniom ulegają podstawowe funkcje m.in. jedzenie. Brak wiedzy na temat sposobu żywienia osoby chorej może przyczynić się do niedożywienia, co zdecydowanie pogarsza rokowanie. Bardzo ważna jest podaż odpowiedniej ilości energii i białka w zależności od danej jednostki chorobowej i forma podaży żywności w zależności od możliwości chorego. Ponadto dieta może być cudownym lekarstwem, czego przykładem jest padaczka lekooporna i dieta ketogenna.

Odpowiednio dobrana dietoterapia przyczynia się do poprawy gospodarki hormonalnej: zmniejsza ilość męskich hormonów i stosunek LH/FSH. Ponadto, dieta poprawia insulinowrażliwość co nie jest obojętne dla przebiegu choroby. Bardzo często sama utrata masy ciała skutkuję poprawą kliniczną i zapobiega rozwojowi powikłań związanych z tą chorobą.