Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Chałwowy sernik na zimno

Tym razem coś dla miłośników serniczków. Niskowęglowodanowy chałwowy sernik na zimno na spodzie kokosowo-czekoladowym. Rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie! 

SKŁADNIKI

CIASTO:

– 2 łyżki mąki kokosowej

– 50 g czekolady 86%

– 50 g wiórków kokosowych

– 4 jaja

– 80 g masła

– 2 łyżki wody

MASA SEROWA NA ZIMNO:

– 1 kg twarogu sernikowego 18 %

– 200 ml śmietanki 30%

– 50 g tahini

– 6 łyżeczek żelatyny

– 6 łyżek wody

– ksylitol/erytrytol (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

CIASTO

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy, zostawiamy do wystygnięcia.

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę.

Do białek dodajemy, żółtka, masło i czekoladę, mąkę, wiórki, wodę i miksujemy delikatnie do połączenia się składników.

Masę przelewamy na wyłożoną papierem tortownicę i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto studzimy.

Uwaga! Ciasto możesz oczywiście dosłodzić ksylitolem lub stewią. Najlepiej dodać słodzik do białek podczas ubijania.

MASA SEROWA NA ZIMNO

Do miski przekładamy ser i cukier, miksujemy przez kilka minut. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową.

Żelatynę namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Następnie podgrzewamy na małym ogniu/mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia.

Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy i przekładamy do pozostałej masy serowej. Całość dokładnie miksujemy.

Masę wylewamy na przestudzone ciasto i polewamy tahini w dowolny w sposób. Tahini możemy dodać również do masy serowej przed dodaniem żelatyny.

Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki.

Porcja to 1/8 ciasta. 

Wartość energetyczna porcji:  585 kcal, 19 g białka, 53 g tłuszczów, 8 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość makroskładników nie obejmuje słodzików. 

Dodaj komentarz