Menu
Desery / Przepisy

Chałwowe keto ciasteczka

Chałwowe keto ciasteczka z tahini i mąką kokosową przepis jadietetyk

Dawno nie było tu przepisu na słodkości, dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na chałwowe keto ciasteczka bez pieczenia.

Proste, szybkie w przygotowaniu, a do tego oczywiście bardzo smaczne 🙂

Ciasteczka można samodzielnie zmodyfikować zamieniając tahini na masło z dowolnych orzechów. Ja polecam spróbować z masłem orzechów laskowych lub migdałów.

SKŁADNIKI/ 7 sztuk

  • 40 g tahini (pasa z sezamu)
  • 80 g mąki kokosowej
  • 80 g masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka dowolnego zamiennika cukru, u mnie erytrytol
  • 50 g czekolady 80%

PRZYGOTOWANIE – chałwowe keto ciasteczka

30 g masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mąkę kokosową, tahini i ulubiony zamiennik cukru. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Formujemy ciasteczka (ja do tego celu użyłam papierowych foremek do muffinek, wypełniając powstałą masą tylko dno foremki).

W międzyczasie czekoladę wraz z pozostałą ilością masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy. Gotowym kremem polewamy ciasteczka.

Ciasteczka wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Smacznego!

Wartość energetyczna całości: 1288 kcal, 29 g białka, 120 g tłuszczów, 23 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna sztuki (przybliżona): 184 kcal, 4 g białka, 17 g tłuszczów, 3 g węglowodanów przyswajalnych

Spróbuj również moich chałwowych batoników.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz