Zapraszam do kontaktu | kontakt@jadietetyk.pl

Aromatyczna pierś z kurczaka w sosie kurkowym (keto, lchf)

Kurczak w sosie kurkowym keto ketoza jadietetyk

W sklepach zaczęły pojawiać się kurki. Uwielbiam ich smak, dlatego nie mogłam się powstrzymać, żeby coś z nich nie przyrządzić. 

Kurki są cenione przede wszystkim za swój smak i aromat, ale nie zapominajmy, że to również źródło składników odżywczych- witamin z grupy B, cynku, potasu i manganu. 

Warto wprowadzić kurki do swojego menu, szczególnie teraz, gdy sezon w pełni. Dlatego zapraszam po przepis na aromatyczną pierś z kurczaka w sosie kurkowym.

SKŁADNIKI/ 2 porcje

Sos kurkowy:

– 250 g kurek 

– 50 g masła 

– 1 mała cebula, 70 g

– 100 g śmietanki 30 %

– łyżka posiekanego koperku  

Piersi z kurczaka:

– 2 małe piersi z kurczaka, 300 g 

– 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 g

– przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne, czosnek, tymianek suszony

PRZYGOTOWANIE

Sos kurkowy

Kurki dokładnie oczyszczamy. 

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. 

Dodajemy kurki i dusimy razem około 5 minut. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

Wlewamy śmietankę, dokładnie mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Na koniec dodajemy koperek. 

Pierś z kurczaka

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

 W niedużym naczyniu mieszamy oliwę z oliwek z przyprawami. 

Mięso nacieramy marynatą i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 

Po upieczeniu zostawiamy mięso na kilka minut, a następnie kroimy w plastry. Całość układamy na talerzu, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy koperkiem. 

Wartość energetyczna całości: 1221 kcal, 72 g białka, 97 g tłuszczów, 15 g węglowodanów przyswajalnych

Wartość energetyczna porcji: 610,5 kcal, 36 g białka, 48,5 g tłuszczów, 7,5 g węglowodanów przyswajalnych

Dodaj komentarz